Elk jaar mag je een maximaal percentage boetevrij aflossen op je hypotheek. Daarnaast geldt bij veel banken een minimumbedrag voor een extra aflossing. Is extra aflossen voor uw situatie handig of juist niet? Lees hier over de verschillende hypotheekvormen en hoe ke kunt aflossen.

Annuïtaire hypotheek: lage maandlasten

Met een annuïtaire hypotheek heeft u in het begin van de looptijd lage netto maandlasten, daarna stijgen ze geleidelijk. Voor gezinnen met jonge kinderen kan dit prettig zijn. Omdat hun totale maandlasten al hoog zijn, is het een uitkomst om de hypotheeklasten laag te kunnen houden. Tegen de tijd dat de hypotheeklasten flink oplopen, is het inkomen wellicht gestegen en zijn de kinderen misschien al financieel zelfstandig. Ook kan er een spaarpotje zijn opgebouwd, waarmee de hypotheekschuld versneld afgelost kan worden.

Ook de oudere huizenbezitter vindt de annuïtaire hypotheek dikwijls een goede keuze, zeker als zijn hypotheek relatief laag is. Want lage maandlasten zijn in de pensioenperiode vaak aantrekkelijk, aflossen heeft dan iets minder prioriteit.

Lineaire hypotheek: sneller een lagere hypotheekschuld

De lineaire hypotheek werkt anders: daar zijn de netto maandlasten in het begin hoog, maar dalen ze gedurende de looptijd geleidelijk. Een belangrijk voordeel van deze hypotheekvorm is dat u uw hypotheekschuld relatief snel afbouwt. Dat kan gunstig zijn voor jonge starters die willen toewerken naar lagere maandlasten tegen de tijd dat ze kinderen krijgen.

Ook voor mensen die binnen een jaar of 20 met pensioen gaan, kan de lineaire hypotheek een goede optie zijn om hun toekomstige financiële situatie te verbeteren. Omdat ze de hypotheekschuld snel aflossen, zorgen ze voor lage maandlasten in de pensioenperiode wanneer hun inkomen lager is.

Totale hypotheeklasten

Naast uw levensfase en uw financiële mogelijkheden, is ook de simpele rekensom betreffende uw totale hypotheeklasten een factor van betekenis. Dan blijkt dat u met een annuïtaire hypotheek doorgaans duurder uit bent dan met een lineaire hypotheek. Is een volledig lineaire hypotheek vanwege de hoge lasten in het begin toch te bezwaarlijk? U kunt soms ook beide hypotheekvormen combineren en profiteert dan van beide voordelen een beetje.

Welke hypotheek past bij u, nu en in de toekomst? Dat vergt een goede analyse van uw wensen en uw mogelijkheden. Als u contact opneemt met ons kantoor, gaan we het gesprek met u graag aan.

Aflossingsvrije hypotheek

Als u nog een aflossingsvrije hypotheek heeft, is aflossen een prima manier om meer zekerheid te krijgen dat u in uw woning kunt blijven wonen. Zonder hypotheeklasten kunt u uw pensioeninkomsten bovendien aan iets anders besteden aan wonen. Wilt u weten hoe u kunt aflossen op uw schuld en hoeveel? Neem dan contact op met ons kantoor.